Next

Správy > Tvorivá hudba a aktivizmus II: Zvukom múr neprebiješ?

Tvorivá hudba a aktivizmus II: Zvukom múr neprebiješ?

V utorok 28. marca 2023 o 18:00 sa v bratislavskom A4 – priestore súčasnej kultúry uskutoční panelová diskusia a posluchová seansa o tom, či a ako dokáže súčasná hudba a klubová kultúra pôsobiť proti extrémizmu a nenávistným prejavom v spoločnosti. Ako môžu nové, niekedy aj radikálne umelecké prejavy v hudbe scitlivovať poslucháčstvo a podnecovať tak k tolerancii a myšlienkovej otvorenosti? Aký účinný môže byť zvukový aktivizmus? Debata osvetlí pozadie aktivistických a sociálno-kritických prístupov v novej hudbe a pozrieme sa aj na silu undergroundových komunitných iniciatív.

DJ-ka a promotérka W y m e stojí za sériou queer klubových akcií xeno-, umelec a hudobník známy ako Samčo, brat dážďoviek využíva umelú inteligenciu aj posunuté pesničkárstvo na ironizáciu fašizmu a klerikalizmu, skladateľ Miroslav Tóth si s projektami Drť či Dystopic Requiem Quartet berie na mušku totalitné režimy. Moderuje Oliver Rehák z Denníka N.

Vstup na diskusiu je voľný.

 

NOISS (Nórsko – Island – Slovensko): Nová hudba pre nové publiká je partnerský projekt rozvoja publika, budovania kapacít a nadnárodnej mobility propagujúci hodnoty tvorivosti, umeleckej slobody a spolupráce v súčasnej avantgardnej hudbe. Prostredníctvom organizačnej, kurátorskej a umeleckej spolupráce pri tvorbe inovatívnych foriem hudby a zvukového umenia chceme vytvoriť komunitu tvorcov zmien, schopných reagovať na kľúčové kritické, sociálne a politické výzvy, ktorým naše krajiny v súčasnosti čelia.

Projekt NOISS (Nórsko – Island – Slovensko): Nová hudba pre nové publiká získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska v sume 192 300 € prostredníctvom Grantov EHP. Projekt bol spolufinancovaný v sume 28 845 € z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Cieľom projektu je rozvoj publika, budovanie kapacít a nadnárodnej mobility propagujúcej hodnoty tvorivosti, umeleckej slobody a spolupráce v súčasnej avantgardnej hudbe.

#SPOLOCNEzaDOBREnapady #eeagrants #NOISS

Spoločným úsilím k zelenej, konkurencieschopnej a inkluzívnej Európe.
Organizuje Atrakt Art v rámci projektu NOISS (Nórsko-Island-Slovensko): Nová hudba pre nové publiká s podporou z Grantov EHP.
eeagrants.sk