Next

Správy > Prehliadka hudobníkov z Nórska, Islandu a Slovenska a ďalších krajín v réžii projektu NOISS

Prehliadka hudobníkov z Nórska, Islandu a Slovenska a ďalších krajín v réžii projektu NOISS

Aj tento rok sa na Festivale NEXT v rámci partnerského projektu rozvoja publika NOISS predstavia hudobníčky a hudobníci z Nórska, Islandu, Slovenska a ďalších krajín vďaka podpore Grantov EHP a Nórska na Slovensku.

Prehliadku pozvaných projektom NOISS (Nórsko – Island – Slovensko): Nová hudba pre nové publiká v stredu 28. septembra v DPOH otvorí koncert kyjevského skladateľa a hudobníka, ktorý sa skrýva pod pseudonymom Heinali a ktorý odohrá svoj sólový set na modulárnom syntetizátore.

Neobvyklý spôsob hry na tradičné nástroje vo štvrtok 29. septembra v A4ke predvedie nórska improvizujúca trojica Skavhaug Nergaard / Lindvall / Abrahamsen Garner.

Piatkový festivalový večer odštartuje islandská skladateľka a hudobníčka Kaðlín Sara Ólafsdóttir, ktorá v Koncertnej sieni Klarisky predstaví svoj debutový album Hljóðfirring. Po nej predstaví svoju impozantnú sadu neobvyklých perkusívnych nástrojov dnes už legendárna nemecká skladateľka Limpe Fuchs. Tú už v A4ke vystrieda medzinárodný elektroakustický improvizačný súbor NOISS Collab, ktorý vznikol z iniciatívy festivalu a je zložený z tvorivých hudobníčok a hudobníkov z Nórska, Islandu, Turecka a Slovenska. Tento rok sa v rámci partnerského projektu rozvoja publika NOISS predstavia spoločne na jednom pódiu Arnalds & Mofjell & Rónaiová & Skavhaug Nergaard & Tanrıkulu. Debutový album Fountain, ktorý bol vytvorený výlučne z nahrávok hlasu, predstaví bratislavskému publiku americká skladateľka a producentka Lyra Pramuk. Súčasný klubový zvuk do priestorov Kotolne Fakulty architektúry STU prinesie DJ Lycox, ktorý odohrá svoj set zložený nielen z afrických subžánrov. Sekundovať mu bude De Schuurman, jedno z kľúčových mien klubovej hudby z ostro sledovaného vydavateľstva Nyege Nyege, ktorý nás svojim setom vyprevadí do nového dňa i mesiaca.

Organické prepojenie fyzického divadla a koncertu v sobotu 1. októbra vo Foyer Fakulty architektúry STU predvedie nórsky skladateľ Fredrik Rasten a medzinárodná skupina tanečníkov, či skôr pohybujúcich sa gitaristov v skladbe Six Moving Guitars. Nová fascinujúca spolupráca medzi známou tuvánskou speváčkou Sainkho Namtchylak a belgickým umelcom Jochemom Baelusom, známym tiež ako Slumberland, spája tradičné chválospevy a staroveké vokálne techniky národu Tuva s avantgardnými postupmi. Tú predvedú v sobotu 1. októbra v A4ke.

Posledný deň festivalu prinesie okrem iného v nedeľu 2. októbra do Kunsthalle Bratislava aj  čínske, v Londýne usadené duo Mengting Zhuo a Li Song s jeho intímnym zvukovým predstavením.

V réžii projektu NOISS sa na festivale predstavia nielen hudobné projekty. Festival ponúkne v termíne od 28.-30. septembra kurz hudobnej žurnalistiky s akcentom na súčasnú hudbu, nezávislú scénu, subkultúry a subžánre. Trojdňový intenzívny modul povedie počas festivalu NEXT 2022 český hudobný kritik Pavel Klusák.