Next

Správy > NOISS uvádza: Lyra Pramuk, Limpe Fuchs a ďalší

NOISS uvádza: Lyra Pramuk, Limpe Fuchs a ďalší

Piatkový festivalový večer v Koncertnej sieni Klarisky odštartuje Kaðlín Sara Ólafsdóttir. Táto islandská skladateľka a hudobníčka vo svojej tvorbe poukazuje na paralely medzi nedokonalosťami pamäte a technológie. Je absolventkou Inštitútu Sonológie v Haagu a nedávno vydala svoj debutový album s názvom Hljóðfirring. Na NEXT Festivale odohrá materiál z onoho albumu s doprovodom od Tobyho Kruita; reflexie nad významom domova, zatialčo sa život umelkyne rozširuje do troch miest. Kaðlín Sara Ólafsdóttir bude spievať, hrať na klarinet a využívať kazety a terénne nahrávky, zatiaľčo Toby Kruit bude hrať na harmónium. Čaká nás meditatívny koncert, v ktorom cítiť jemnosť, prírodu a potrebu niekam patriť.

Po nej sa predstaví Limpe Fuchs, dnes už legendárna nemecká skladateľka akustických a vizuálnych happeningov a experimentálna hudobníčka. Po štúdiu klavíra a huslí v raných 60.rokoch začala byť aktívna v skupine zvanej Anima a dodnes pokračuje v nahrávaní a predstavovaní jej tvorby. Jej prax by sa dala tiež opísať ako zvukový výskum, pričom pracuje s mnohými nezvyčajnými, väčšinou vlastnoručne vyrobenými nástrojomi. Limpe Fuchs opisuje svoju tvorbu nasledovne: “Tvorím hudbu, kým načúvam plynutiu času. Jednoduchosť a emócia.” Do Bratislavy si privezie svoju impozantnú sadu neobvyklých perkusívnych nástrojov.

Tú už v A4ke vystrieda medzinárodný elektroakustický improvizačný súbor NOISS Collab, ktorý vznikol z iniciatívy festivalu a je zložený z tvorivých hudobníčok a hudobníkov z Nórska, Islandu, Turecka a Slovenska. Tento rok sa v rámci partnerského projektu rozvoja publika NOISS predstavia spoločne na jednom pódiu Arnalds & Mofjell & Rónaiová & Skavhaug Nergaard & Tanrıkulu.

Debutový album Fountain, ktorý bol vytvorený výlučne z nahrávok hlasu, predstaví bratislavskému publiku americká skladateľka a producentka Lyra Pramuk. “Spracúva a vrství prevažne neverbálne zvuky, aby skúmala samotné jadro svojej bytosti,” píše Pitchfork v ich Best New Music recenzii. Výsledkom spájania elementov klasických vokálnych techník, popových štruktúr, prvkov performancie a vplyvov rôznych žánrov súčasnej elektronickej hudby je zvuk, ktorý by sa dal opísať ako sakrálny futuristický folklór. Od vydania albumu v roku 2020 Lyra Pramuk spolupracovala s umelcami ako Holly Herndon, Ben Frost, KMRU, Colin Self a ďalší. Na jeseň okrem NEXT Festivalu vystúpi tiež na  C2C Festivale a Pitchfork Music Festivale.

Súčasný klubový zvuk do priestorov Kotolne Fakulty architektúry STU prinesie DJ Lycox, produktívny parížsky producen, ktorý zažiaril počas posledných rokov ako jedno z ústredných mien spájaných s portugalským vydavateľstom Príncipe. Záber jeho produkcií je naozaj široký – introspektívny afrohouse sedí vedľa cinematických jungle exkurzií, pomalšie bpm nasledujú melodickejšie tracky s tradičnými “latas” batida perkusiami. Počas klubovej noci zahrá DJ set, ktorý bude zaručene rovnako eklektický a vzrušujúci.

Sekundovať mu bude De Schuurman, ktorý nás svojim setom vyprevadí do nového dňa i mesiaca. De Schuurman je jedno z kľúčových mien klubovej hudby, ktoré púta pozornosť na holandské hnutie bubbling house – vysoko energetickú permutáciu dancehallu. Ako hovorí legenda, v neskorých 80. rokoch hral mladý DJ Moortje z Curaçaa v Club Voltage v Hágu, kde omylom pustil dancehallový track rýchlosťou 45 RPM namiesto 33. Zvyšok je história. De Schuurmanova ostatná kompilácia Bubbling Inside na legendárnej ugandskej značke Nyege Nyege Tapes je kolekciou nepočutých klenotov nahratých od skorých nultých rokov až do roku 2019. Skvele vyprodukovaná, euforická hudba ako stvorená pre večných hľadačov nekonvenčného klubového zvuku. Pre fanúšikov hocičoho, čo vyšlo na Nyege Nyege alebo Príncipe.
V rámci projektu NOISS (Nórsko – Island – Slovensko): Nová hudba pre nové publiká.