Next

Správy > Legendy alternatívneho rocku, organový minimalizmus, AI a viac

Legendy alternatívneho rocku, organový minimalizmus, AI a viac

Od 22. do 28. novembra sa na bratislavské pódiá, do verejného priestoru aj do online prostredia vráti festival NEXT, ktorý už dvadsaťdva rokov ponúka prierez toho najzaujímavejšieho, čo sa deje na medzinárodnej aj domácej scéne inšpiratívnej novej hudby a zvukového umenia. Čaká nás sedem dní originálnych hudobných prístupov, nepočutých zvukov, multimediálnych projektov a premiér, ktoré doplnia vzdelávacie aktivity pre širšie aj odborné publikum.

Festival NEXT sa tento rok uskutoční vo viacerých priestoroch v Bratislave a čiastočne online, vrátane koncertného video prenosu z Londýna. Medzi potvrdenými umelcami je aj legendárny frontman noise rockovej kapely Sonic Youth Thurston Moore, talianska experimentátorka Caterina Barbieri (s projektom Punctum), pôsobivý audiovizuálny projekt subassemblies japonského vizionára Ryoichiho Kurokawu, organový koncert Švédky Anny Von Hausswolff či transcendentálne avantgardné metalové trio Gravetemple, za ktorým stojí Stephen O’Malley z americkej kapely SunnO))).

Okrem veľkých mien ponúkne NEXT aj objednávky nových projektov. Austrálčanka Julia Reidy, ktorá kombinuje akustickú gitaru a rôzne elektronické experimenty, sa prvýkrát predstaví v sprievode Andreu Belfiho, stálice talianskej bubeníckej scény. Taliansko bude reprezentovať aj všestranná bubeníčka Valentina Magaletti, premiérovo v spoločnom duu s domácim hudobníkom Isama Zing. Lucie Štepánková, zvuková umelkyňa, elektroakustická skladateľka, improvizátorka a lektorka improvizácie a performatívnej praxe na London College of Communication, predvedie pod menom Avsluta spoločný set s jednou z popredných postáv svetovej scény experimentálnej hudby Davidom Toopom. Na objednávku festivalu vznikli tiež projekty The NEXT Marching Band či NEXT Mobile Sound System, ktorý prinesie experimentálnu hudbu slovenských tvorcov do verejného priestoru v rámci netradičného formátu.

Minimalistickú prácu so zvukovými objektami predstaví renomovaná japonská umelkyňa Rie Nakajima a fascinujúcu audiovizuálnu dekonštrukciu laserových 3D skenov industriálnej architektúry predvedie jej krajan Ryoichi Kurokawa. Rôznorodosť programu doplnia napríklad islandská hráčka na kontrabas Bára Gísladóttir, britský multimediálny umelec patten s laserovou šou, medzinárodné trio PLF či nemecké legendy krautrocku Faust, ktorí aj po päťdesiatich rokoch na scéne ponúkajú stále relevantný zvuk. V rámci projektu Faust IV Live! predstavia naživo svoj vplyvný album.

 

Šesť umelcov a umelkýň, ktoré sa oplatí nezmeškať

Americký gitarista a skladateľ Thurston Moore v roku 1980 založil kapelu Sonic Youth, ktorá definovala jednu éru. Jeho diskografia sa rozpína naprieč desaťročiami a má široký žánrový záber.

Pracoval po boku Yoko Ono, Johna Zorna, Bobbyho Gillespieho, či Faust, ktorí tiež zahrajú na tohtoročnom NEXTe. Dnes pôsobí ako sólový umelec, aj ako člen rôznych hudobných skupín. Editor Rolling Stone David Fricke ho zaradil na 34. miesto rebríčka 100 najväčších gitaristov všetkých čias. Podľa magazínu Spin je spoločne so spoluhráčom zo Sonic Youth Lee Ranaldom dokonca číslom jeden medzi gitarovými velikánmi. Na NEXTe predvedie sólový improvizovaný set.

V partnerskej spolupráci s festivalom Hradby samoty NEXT privíta švédsku skladateľku a hudobníčku Annu von Hausswolff. Imerzívne multikanálové organové predstavenie je povinnou jazdou pre ľudí, ktorí chcú od koncertného zážitku niečo viac. Na albume All Thoughts Fly pracuje Hausswolff výlučne so surovým zvukom organu, pričom výsledkom je zážitok hlboko melancholickej krásy. Táto hudba predstavuje organ v úplne novom svetle.

Kapela Faust tento rok hrá sériu koncertov po Európe, vrátane Le Guess Who? v Utrechte, v Union Chapel v Londýne, a aj na NEXTe. Faust predstavovať netreba, ich albumy sú jednymi z najvplyvnejších v rámci éry tzv. krautrocku alebo “kosmische Musik”. Ich stále relevantný zvuk mal obrovský vplyv na ambientné, industriálne či rôzne rockové albumy. Na NEXTe predstavia naživo album Faust IV.

Punctum je spoločný projekt Cateriny Barbieri a Carla Mariu, ktorý je výsledkom rezidenčného pobytu v renomovanom Elektronmusikstudion (EMS) v Štokholme. Debutový album Remote Sensing (∑, 2017) predstavili na berlínskom festivale Atonal, Donaufestivale, Benátskom bienále a ďalších podujatiach. Ich hudba je rytmická, minimalistická, no zároveň euforická.

Ryoichi Kurokawa sa špecializuje na architektonické rekonštrukcie audiovizuálneho fenoménu. Jeho diela boli uvedené napríklad v Tate Modern, Centre Pompidou, na Benátskom bienále či na festival Sónar. V roku 2010 vyhral prestížnu cenu Golden Nica v rámci Prix Ars Electronica. Imerzívny zvukový dizajn a kolabujúce digitálne 3D skeny opustených budov v jednom, to je v skratke jeho pôsobivá audiovizuálna show subassemblies

Gravetemple vznikli v roku 2006 ako vedľajší projekt vplyvnej drone-metalovej skupiny Sunn O))). Oren Ambarchi (elektronika, bicie), Stephen O’Malley (gitara) a Attila Csihar (vokál) sa zameriavajú na experiment v duchu „metafyzickej konštrukcie slobodnej hudby a vôle.”

Festival NEXT ponúkne aj bohatý program workshopov, prednášok a diskusií. 

Festival NEXT 2021: 22nd Advanced Music Festival sa koná s podporou z verejných zdrojov z Fondu na podporu umenia, Grantov EHP, Hlavného mesta Bratislavy, Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy, Medzinárodného vyšehradského fondu a Goetheho inštitútu v Bratislave.

Festival NEXT sa je súčasťou projektu NOISS (Nórsko – Island – Slovensko): Nová hudba pre nové publiká. Projekt NOISS získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska v sume 192 300 eur prostredníctvom Grantov EHP (viac na www.eeagrants.sk). Projekt bol spolufinancovaný v sume 28 845 eur z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Cieľom projektu je rozvoj publika, budovanie kapacít a nadnárodnej mobility propagujúcej hodnoty tvorivosti, umeleckej slobody a spolupráce v súčasnej avantgardnej hudbe.