Next

Správy > Aktivity projektu NOISS

Aktivity projektu NOISS

1 – Umelecký a diskurzívny program Bratislava

Umelecký a diskurzívny program NOISS na festivale NEXT 2021 

23.- 27.11.2021, Bratislava

Projekt NOISS v rámci festivalu NEXT 2021 predstavil štyri výnimočné projekty z Nórska, Islandu a Slovenska. 

Nórsky gitarista Kim Myhr predstavil so svojím súborom koncertnú verziu albumu You | Me. Ten vydalo v roku 2017 renomované vydavateľstvo Hubro.

Členovia multimediálneho zoskupenia Creative Catastrophe Collective spojili rôzne žánre, prvky a zmyslové podnety. Na festivale predstavili predstavenie-inštaláciu Perspectives, v ktorom divákov a diváčky obklopí prostredie plné ozvučených “stanovíšť” a interaktívnych projekcií. Gravetemple predstavili svoj experiment v duchu “metafyzickej konštrukcie slobodnej hudby a vôle.” 

Medzinárodný elektroakustický improvizačný súbor NOISS Ensemble zložený z tvorivých hudobníčok a hudobníkov z Nórska, Islandu a Slovenska sa po prvýkrát predstavil spoločne na jednom pódiu v zložení: Sara Flindt (hlas, elektronika), Lenka Novosedlíková (viola, perkusie), David Stackenäs (gitara), Matúš Wiedermann (gilotína, elektronika), Ingar Zach (perkusie).

Diskusia Kreatívna hudba a sociálny aktivizmus I sa uskutočnila online, moderoval Andrej Chudý a účinkovali Gívan Belá a Julia Reidy. V diskusii sa pokúsili nájsť odpoveď, aká je úloha — a potenciál — kreatívnej hudby a zvukového umenia pri prelamovaní spoločenských noriem, posúvaní tolerancie k “druhému” a demokratizácii prístupov k hudobnej tvorbe. Ako pretaviť rozširovanie estetických hraníc a narúšanie očakávaní diváka do aktívneho búrania mentálnych a kultúrnych stereotypov? Aj keď nie je otvorene politická, ako môže avantgardná, často technologicky orientovaná hudobná prax podnietiť spoločenskú zmenu? Je spoločenský aktivizmus prostredníctvom experimentálnej hudby a umenia možný? Kľúčovými slovami boli sloboda umeleckého vyjadrenia, improvizácia, spolupráca, rozmanitosť na experimentálnej hudobnej scéne a v klubovej kultúre, rodová vyváženosť, spoločenský a politický potenciál kreatívnej hudby: identita, vyjadrenie, komunita.

 

Umelecký program NOISS na festivale NEXT 2022

27.9. – 2.10. 2022, Bratislava

V roku 2022 sa na festivale NEXT v rámci projektu predstavili hudobníčky a hudobníci z Nórska, Islandu, Slovenska a ďalších krajín. Prehliadku otvoril v stredu 28. septembra v DPOH koncert kyjevského skladateľa a hudobníka, ktorý sa skrýva pod pseudonymom Heinali. Neobvyklý spôsob hry na tradičné nástroje vo štvrtok 29. septembra v priestore A4 predviedla nórska improvizujúca trojica Skavhaug Nergaard / Lindvall / Abrahamsen Garner.
Piatkový festivalový večer odštartovala islandská skladateľka a hudobníčka Kaðlín Sara Ólafsdóttir, ktorá v Koncertnej sieni Klarisky predstavila svoj debutový album Hljóðfirring v duu s Tobym Kruitom. Po nej predstavila svoju impozantnú sadu neobvyklých perkusívnych nástrojov dnes už legendárna nemecká hudobníčka a improvizátorka Limpe Fuchs.

Tú vystriedal medzinárodný elektroakustický improvizačný súbor NOISS Collab, ktorý vznikol z iniciatívy festivalu a je zložený z tvorivých hudobníčok a hudobníkov z Nórska, Islandu, Slovenska a Turecka. Spoločne na jednom pódiu sa predstavili aj Arnalds & Mofjell & Rónaiová & Skavhaug Nergaard & Tanrıkulu. Debutový album Fountain, ktorý bol vytvorený výlučne z nahrávok hlasu, odspievala bratislavskému publiku queer skladateľka a producentka Lyra Pramuk. Súčasný klubový zvuk do priestorov Kotolne Fakulty architektúry STU priniesol DJ Lycox, ktorý odohral svoj set zložený nielen z afrických subžánrov. Sekundoval mu De Schuurman, jedno z kľúčových mien avantgardnej klubovej hudby z ostro sledovaného vydavateľstva Nyege Nyege.

Organické prepojenie fyzického divadla a koncertu v sobotu 1. októbra vo vestibule Fakulty architektúry STU uviedol nórsky skladateľ Fredrik Rasten a medzinárodná skupina tanečníčok a tanečníkov, či skôr pohybujúcich sa gitaristov v kompozícii Six Moving Guitars. Nová fascinujúca spolupráca medzi známou tuvánskou speváčkou Sainkho Namtchylak a belgickým umelcom Jochemom Baelusom, známym tiež ako Slumberland, spojila tradičné vokálne techniky národu Tuva s avantgardnými postupmi. 

Záver festivalu priniesol okrem v nedeľu 2. októbra do Kunsthalle Bratislava aj duo Mengting Zhuo a Li Song s jeho intímnym zvukovým predstavením.


Diskurzívny program NOISS v roku 2023

 Diskusia: Tvorivá hudba a aktivizmus II: Zvukom múr neprebiješ?

28.3.2023, Bratislava

V utorok 28. marca 2023 sa v bratislavskom A4 – priestore súčasnej kultúry uskutočnila panelová diskusia a posluchová seansa o tom, či a ako dokáže súčasná hudba a klubová kultúra pôsobiť proti extrémizmu a nenávistným prejavom v spoločnosti. Debata osvetlila pozadie aktivistických a sociálno-kritických prístupov v novej hudbe. Diskutovali 

DJ-ka a promotérka W y m e, umelec a hudobník známy ako Samčo, brat dážďoviek, skladateľ Miroslav Tóth. Diskusiu moderoval Oliver Rehák z Denníka N.

Foto: Olha Malik

2 – Program pre rurálne publiká

NEXT na Spiši

21.8.2021, EQO Spišský Hrhov

NOISS priniesol experimentálnu hudbu do kultúrneho centra EQO v Spišskom Hrhove. Dramaturgovia a dramaturgičky projektu NOISS pripravili program, ktorý priniesol neobyvklý koncertný večer.

Z Nórska do Spišského Hrhova zavítala všestranná multiinštrumentalistka a skladateľka Inger Hannisdal. V rámci koncertného večera NEXT na Spiši sa Hannisdal po prvýkrát na pódiu stretla s dvomi slovenskými hudobníkmi a skladateľmi. Michal Paľko (cimbal) a Robert Kolář (trúbka) predviedli improvizovaný koncert, v ktorom sa inšpirácie z ľudovej hudby rôznych kultúr, jazzu, vážnej hudby, ale aj zvukového umenia premenili na prúd nových, nečakaných zvukových situácií. V rámci programu rozvoja publika bola súčasťou večera aj verejná diskusia s účinkujúcimi a umeleckým riaditeľom projektu Slávom Krekovičom, ktorú moderoval Adam Macko.

Copyright © Robin Polak

3 – Rozvoj kapacít

Stratégia rozvoja publika

Súčasťou projektu bola príprava stratégie rozvoja publika na najbližšie obdobie, s cieľom rozširovať a prehlbovať poznanie publika o inovatívnej hudbe aj o aktivitách združenia. V rámci prípravy stratégie sa členovia tímu NOISS zúčastnili na workshope o rozvoji publika. Výsledkom workshopu a ďalších fáz prípravy stratégie v spolupráci s expertom – odborníkom na kultúrny manažment z Írska Sandym Fitzgeraldom je strategický dokument, ktorý bude implementovaný v rozmedzí najbližších troch rokov. Stratégia pomáha v inkluzívnom zapájaní existujúceho a nového publika, v rozvoji komunikačných plánov, ale tiež v ďalšom budovaní medzinárodnej komunity pre súčasnú hudbu.

 

Workshop kritického písania: Ako písať o hudbe?

V rámci projektu NOISS sa na festivale NEXT 2022 predstavili nielen hudobné projekty. Festival ponúkol v termíne od 28.-30. septembra kurz kritickej hudobnej žurnalistiky s akcentom na súčasnú hudbu, nezávislú scénu, subkultúry a subžánre. Trojdňový intenzívny modul zrealizovaný v spolupráci s Katedrou muzikológie FiFUK v Bratislave viedol renomovaný český hudobný publicista Pavel Klusák.

Stretnutia partnerov projektu NOISS 

Oslo, NO 28.-31.8.2021

Reykjavík, IS 14.-15.3.2022

Stretnutia partnerských organizácií projektu NOISS sa uskutočnili na Islande a v Nórsku. Cieľom stretnutí bolo plánovanie a príprava spoločných aktivít projektu, vyhodnotenie zrealizovaných aktivít a spolupráce, výmena skúseností s realizáciou kultúrnych aktivít a rozvoj publika.

 

4 – Kultúrne aktivity na Islande

NEXT x RASK – festival experimentálnej hudby a spontánneho umenia

1.10.2021, Reykjavík

NOISS odprezentoval slovenskú, nórsku a islandskú experimentálnu hudbu v Reykjavíku. V spolupráci s islandským kolektívom RASK priniesli dramaturgovia jednodňový festival, ktorý sa uskutočnil v srdci Reykjavíku, v renomovanom hudobnom klube Mengi.

Predstavilo sa desať hudobníkov a umelcov z Islandu, Nórska a Slovenska. Umelci sa zúčastnili rezidencie zameranej na improvizované umenie práve v klube Mengi, neskôr sa podelili o výsledok rezidencie na dvoch koncertoch v piatok 1. októbra.  Predstavili sa Anna Čonková (SK), Ás Dís (IS), Daniel Meyer Grønvold (NO), Digital Sigga (IS), Erika Coyle (SK), Guoste Tamulynaite (NO), Heida Karine Johannesdottir (NO), Jakub Šulík ( SK), Ragnar Árni Ólafsson (IS), Örlygur Arnalds (IS) a to v rôznych kombináciách. 

Copyright © Bjössi

5 – Kultúrne aktivity v Nórsku

OSLAVA – festival experimentálnej hudby
10.-11.9.2022, Oslo

Desiateho a jedenásteho septembra sa uskutočnila prehliadka slovenskej a nórskej súčasnej hudby v Osle pod názvom OSLAVA – festival for experimental music. Po festivaloch na Islande (v spolupráci s kolektívom RASK) a Spišskom Hrhove (v spolupráci s EQO) tak projekt NOISS v spolupráci s nórskym partnerom opäť priniesol nové tvorivé prepojenia.

Festival sa niesol v znamení nových spoluprác, ktoré vznikli špeciálne na objednávku. V úvodný deň sa predstavil Oslava Open Ensemble v zložení Andrea Silvia Giordano, Alžbeta Irhová, Joel Ring a Jozef Krupa. Domáce meditatívne drone plochy priniesol  Michal Valko alias Line Gate. Po ňom sa predstavilo improvizačné duo Veslemøy Narvesen a Michaela Turcerová. Elektronickú tvár slovenskej scény zastúpil Daniel Kordík. Anja Lauvdal zahrala sólový set na klávesy a elektroniku, dokresľujúci terénne nahrávky zachytené v kútoch Slovenska Danielom Kordíkom pod názvom Cursed b???east. Skladateľ Michal Paľko odpremiéroval novú kompozíciu pre husle, violončelo, trombón a fujaru v spolupráci s nórskym súborom v obsadení Tove Bagge, Tanja Orning a Henrik Munkeby Nøstebø.

Copyright © Lubo Baran

6 – Komunikácia

Otváracia konferencia projektu

14.4.2021, online

Otváracia konferencia projektu NOISS sa uskutočnila 14. apríla online prostredníctvom platformy Zoom. Programom konferencie bola prezentácia projektu NOISS a ďalších štyroch projektov podporených z grantov EHP a štátneho rozpočtu SR. Prezentácia bola spojená s diskusiou o spoločných projektových výzvách.

Diskutovali: Slávo Krekovič (Atrakt Art, projekt NOISS), Zuzana Bargerová (Art Cafe, projekt Slovensko-islandská spolupráca pri rozvoji malých kultúrnych centier – SLICE), Ivana Sujová a Erika Paulinská (Fest Anča, projekt Študentské fórum Fest Anča), Michal Ditte (Divadlo Pôtoň, projekt Vzkriesenie zázraku: Vývoj nového modelu umeleckého festivalu na slovenskom vidieku) a Barbora Andor Tóthová (Kino Úsmev, projekt Kósy Kino).

 

Záverečná konferencia projektu

20.4.2023, A4 – priestor súčasnej kultúry

V rámci podujatia sme predstavili umelecké a vzdelávacie aktivity, ako aj aktivity v oblasti rozvoja publika pre súčasnú hudbu, ktoré realizovalo združenie Atrakt Art / Festival NEXT v rámci projektu v rokoch 2021-2023.